Diagnosticering af en desmoid tumor

Det er vigtigt, at blive diagnosticeret på et sarkomcenter som er specialiseret i bløddelstumorer:

 

Rigshospitalet,

Herlev Hospital eller

Universitetshospitalet i Århus,

 

da hver desmoid tumor patient er unik, tumorerne opfører sig alle forskelligt, de kan sidde forskellige steder og det er en sjælden tumor. 

Pretty young consultant with tablet standing by reception counter

Symptomer

Oftest starter det med et besøg hos den praktiserende læge pga. en hævelse et sted på kroppen, som måske er opdaget ved et tilfælde. Afhængig af hævelsens placering og størrelse kan der måske også være smerter eller funktionstab forbundet hertil. Den praktiserende læge henviser herefter til hospitalet for udredning. 

Billeddiagnostik

For at finde ud af, hvad der skyldes hævelsen skal der først tages billede af det berørte område for at bestemme, hvad hævelsen består af og hvor den kommer fra. Hertil kan bruges forskellige teknikker og kan være forskelligt, hvad du tilbydes. 

Ultralyd

Måske er du først henvist til en ultralyd, da der ved overfladiske hævelser nemt og hurtigt kan skelnes mellem en cyste (denne indeholder væske) eller en mulig tumor (denne består af væv). En ultralyd bruges hovedsagelig til at afvise mistanken om en mulig tumor. Der kræves yderligere undersøgelser for at påvise en tumor. 

MR scanning

Magnetic resonance imaging scan or MRI machine device in hospital.

Hvis du ønsker, at vide mere omkring en MR-scanning har du mulighed herfor via dette link både at læse yderligere samt at se en lille video: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/diagnostisk/roentgen-og-skanning/undersoegelse-og-behandling/Sider/mr-skanning.aspx 

En MR scanning er ideel og en stor hjælp til at undersøge og diagnosticere desmoid tumorer, idet en MR scanning bruges til at kortlægge det bløde væv, hvilket vil sige bindevæv og støttevæv.

 

Dog er en biopsi altid nødvendig for en endelig diagnose af en desmoid tumor, mere herom længere nede i teksten. Ved MR scanning bruges ikke stråling, som der eksempelvis gør ved undersøgelser med radioaktive sporstoffer, røntgen og CT-scanning. Dette gør det derfor også ideelt at fortsætte med at bruge MR scanning til “overvågning” og kontroller af desmoid tumorer i perioden efter, hvor den endelig diagnose er stillet. 

 

Ved en MR-scanning danner radiobølger og et kraftigt magnetfelt detaljerede billeder af kroppen.  Ved undersøgelsen injiceres kontrastvæske gennem en IV adgang (en adgang ind i en vene) for at give et endnu bedre billede af tumoren. Ved en MR-scanning er det kun tumorområdet som scannes. 

Biopsi

For at komme frem til diagnosen desmoid tumor eller aggressiv fibromatose udtages tumorvæv ved hjælp af en biopsi. Der kan tages enten eller både finnålsbiopsi og grovnålsbiopsi. 

 

Ved finnålsbiopsi stikker lægen en tynd nål ind i tumoren og suger nogle celler ud. Ved grovnålsbiopsi bruges en tykkere nål, således at lægen kan tage en større vævsprøve. Grovnålsbiopsi foregår i lokalbedøvelse.  

 

Desmoid tumor patienter oplever oftest i tiden efter en biopsi, at deres tumor forandre sig, at den bliver meget hård og for nogle vokser den efter, at der har været en nål i den men en biopsi er nødvendig for at stille en korrekt diagnose og for at du kan få den rette behandling. 

Patologi

Når et detaljeret billede af tumoren er opnået, bør vævet som udgør tumoren undersøges af en patolog. En patolog er en speciallæge som undersøger vævsprøver for at stille en diagnose. En korrekt diagnose er nødvendig for at kunne udarbejde en god behandlingsplan.

At stille diagnosen

Patologen har nu modtaget vævsprøven fra biopsien og han/hun kan gøre vævsdelene mere synlige ved at tilsætte vævet en særlig farve. Dette gør cellens specifikke egenskaber synlige. Denne teknik kaldes for “immunohistokemi”. Når svaret for biopsien foreligger vil din onkolog modtage svaret og du vil til en samtale modtage svaret på din biopsi. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du gerne modtage nyheder omkring aggressiv fibromatose /desmoid tumor, nye forsøg rundt om i verden mv. så tilmeld dig foreningens nyhedsbrev. 

 

Nyhedsbrevet er for dig med en diagnosticeret desmoid tumor, pårørende og fagpersoner.